فن سانتریفیوژ

فن سانتریفیوژ

فن سانتریفیوژ

فن سانتریفوژ یا هواکش سانتریفوژ به فنی گفته می‌شود که جریان گاز در آن به‌وسیله نیروی گریز از مرکز جابجا شود. فن‌های سانتریفوژ یا گریز از مرکز هوا را در جهت عمود بر محور گردش پروانه تخلیه می‌کنند. به عنوان یک قانون کلی این نوع فن در سیستم‌های کانال کشی شده با فشار بالا کاربرد دارد. هوای ورودی به موازات محور گردش پروانه وارد فن شده و با حرکت شعاعی به سمت پیرامون پروانه و نوک بالک‌ها حرکت می‌کند. همزمان با این حرکت، جریان هوا مقداری انرژی جنبشی دریافت می‌کند که افزایش فشار استاتیک را همزمان با آهسته شدن حرکت جریان هوا قبل از ورود به مسیر تخلیه را در پی دارد. فن‌های سانتریفوژ قابلیت عملکرد در مکان‌هایی که جریان هوا کثیف و دارای ناخالصی است یا دارای دمای بالا می‌باشند را دارند. اما مهمترین ویژگی این فنها توانایی آنها در غلبه بر افت فشار استاتیک بالا در سیستم‌های کانال کشی شده می‌باشد.

کاربرد های فن سانتریفیوژ

اگرچه فن‌های سانتریفیوژ به عنوان مدل‌های صنعتی نوع خود شناخته می‌شوند؛ اما استفاده از آنها محدود به صنعت نیست و در بخش‌های مختلف دیگری نیز کاربرد دارند. در ادامه، نمونه‌های استفاده از آن را در بخش‌های مختلف بررسی می‌کنیم:

کاربرد صنعتی: دستگاه‌های مکنده یا دمنده هوا به طور گسترده‌ در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها استفاده می‌شوند. وظیفه اصلی پروانه حلزونی (یا سانتریفیوژ)، تخلیه گرمای اضافی و آلاینده‌های تولید شده از دستگاه‌های صنعتی در هوا است. در صنایع نفت و پتروشیمی نیز، انواع مختلف هواکش‌های گریز از مرکز برای تخلیه گازهای اسیدی و آلوده مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است که در کاربردهای صنعتی و دفع گازهای اسیدی، قسمت‌های مختلف سانتریفیوژ باید الزاماً از مواد استنلس استیل تهیه شود. البته در برخی موارد، به دلیل قیمت مناسب‌، پره‌های پلی آمید یا پلی پروپیلن به عنوان جایگزین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای مسکونی و شهری: کالا مد نظر جهت تخلیه هوای نامطبوع در آشپزخانه‌ها، انتقال دود حاصل از آتش‌سوزی (در مواقع اضطراری) در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها و آپارتمان‌ها، در صنایع مرتبط با رنگرزی برای تخلیه آلودگی‌های حاصل از پاشش رنگدانه‌ها، در داخل رستوران‌ها برای تخلیه دود و بخارات متصاعد شده از دیگ‌های پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور کلی، این محصولات به منظور جمع‌کردن گرد و غبار و پاک‌سازی فضا، انتقال مواد در یک مسیر حرکتی ثابت، به‌عنوان خنک‌کننده، در محیط‌های صنعتی و برای خشک‌کردن کلینکر در کوره‌ها استفاده می‌شوند.

مراحل نگهداری فن صنعتی

 همانطور که اشاره شد، در روند تعمیر و نگهداری فن صنعتی، بازدیدهای دوره ای به جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی آتی کمک ویژه ای می کنند. بنابراین نگهداری فن صنعتی نیاز به یک رویکرد سیستماتیک و جامع دارد که شامل مراحل زیر است:

  • تمیزکاری دوره ای: خاک، ذرات معلق و سایر آلودگی های معلق در هوا می توانند بر روی تیغه ها و محفظه فن نشسته و جریان هوا را کاهش و مصرف انرژی را افزایش دهند. به منظور پاک کردن این گرد و غبار باید یک برنامه منظم تدوین شود. به منظور پاک کردن باید از دستمال و با برس مخصوص استفاده شود تا آسیبی به پره های فن نرسد.

  • روانکاری: اصطکاک زیاد باعث کاهش عمر یاتاقان ها می شود. روانکاری منظم یاتاقان ها و سایر اجزای متحرک فن برای کاهش سایش و فرسودگی ضروری است و باعث افزایش عمر مفید فن می شود.

  • بازرسی منظم از تسمه ها: انواع فن صنعتی که الکتروموتور آن ها از تسمه ها به منظور انتقال نیرو استفاده می کنند باید به صورت مداوم بررسی شوند تا مشکلی در قسمت تسمه (ها) نداشته باشند. پوسیدگی، آسیب دیدگی، محل قرار گیری و میزان کشش تسمه ها باید به صورت مداوم مورد بررسی قرار گیرند. در صورتیکه تسمه پوسیده باشد امکان دارد که لیز بخورد و بدین ترتیب باعث کاهش بازدهی فن صنعتی شود.
  • بالانس کردن فن صنعتی: فن صنعتی که بالانس نباشد و در هنگام کارکرد تعادل نداشته باشد، دچار ارتعاش و لرزش بیش از حد می شود که همین مورد نیز باعث افزایش فرسایش یاتاقان ها و مصرف انرژی می شود. بالانس کردن فن باید به صورت منظم و دوره ای انجام شود تا فن کارکردی بدون صدا و آرام داشته باشد. این مورد در انواع فن صنعتی با اندازه های بزرگتر بسیار حائز اهمیت است.

  • مشکلات الکتروموتور فن: این بخش از فن صنعتی نباید نادیده گرفته شود. موتور فن باید به صورت دوره ای به منظور یافتن مواردی همچون افزایش بیش از حد حرارت، سروصدای بیش از حد و یا هرگونه اسیب دیدگی ظاهری بررسی شود. بررسی های منظم و دوره ای از الکتروموتور فن به منظور جلوگیری از خرابی های احتمالی بسیار مورد اهمیت هستند زیرا خرابی در این بخش بسیار پر هزینه می باشد.
  • تنظیمات صحیح فن صنعتی: تنظیمات صحیص فن صنعتی شامل مواردی مانند تنظیم زاویه تیغه ها، سرعت گردش و کنترل دقیق جریان هوا می باشد که با تنظیم صحیح آن ها می توان به عملکرد بهینه و کاهش مصرف انرژی کمک کرد.

رعایت نکات ایمنی در نگهداری فن صنعتی

 رعایت نکات ایمنی در هنگام نگهداری فن‌ صنعتی بسیار مهم است. از جمله این نکات می‌توان به خاموش کردن دستگاه و قطع برق قبل از شروع هرگونه عملیات نگهداری فن صنعتی، استفاده از تجهیزات حفاظتی مناسب، و رعایت دستورالعمل‌های فنی و ایمنی ارائه شده توسط تولیدکننده اشاره کرد. همچنین، استفاده از تجهیزات مناسب برای دسترسی به فن نصب شده در ارتفاع و اطمینان از ایمنی محیط کار نیز ضروری است. به صورت کلی پیشنهاد می شود که قبل از انجام هرگونه فعالیتی، به دستورالعمل راه اندازی فن مراجعه شود.

شما عزیزان می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.



نظرات

نظر دهید

لطفا نظرات خود را بیان کنید.